Menu restauracji
SPECJALNOŚCI
1. Tatar z combra jelenia54 zł
podany z jajkiem przepiórczym oraz domowej roboty piklowanymi grzybkami shimeji, chrupiącą bułeczką i masłem
2. Aromatyczny rosół z bażanta28 zł
podany z makaronem
3. Stek z polędwicy z jelenia110 zł
podany z kluskami śląskimi i sosem borowikowym oraz buraczkami na ciepło
4. Papardelle w sosie borowikowym 🍃46 zł
z oliwą truflową i szczypiorkiem oraz serem Grana Padano
5. Złota szyszka28 zł
Daquoise migdałowy z likierem Bergamotto, żelką jeżynową z rozmarynem i musem z ciemnej czekolady
PRZYSTAWKI
1. Krewetki tygrysie54 zł
podane na musie z awokado, z granatem (7 krewetek marynowanych w chili i czosnku)
2. Tatar z combra jelenia54 zł
podany z jajkiem przepiórczym oraz domowej roboty piklowanymi grzybkami shimeji
3. Carpaccio z polędwicy wołowej54 zł
podane z rukolą, kaparami, oliwkami, oliwą truflową i Grana Padano
4. Dziewiczy śledź holenderski42 zł
podany z sałatką z jabłka, szalotki, pesto ziołowego i musztardy francuskiej (delikatny i rozpływający się w ustach śledzik wyławiany przed tarłem)
5. Grillowane pieczarki w ziołach i czosnku 🍃42 zł
podane na domowym humusie, z młodymi liśćmi szpinaku, granatem oraz oliwą truflową
6. Półmisek wędlin i serów110 zł
włoskich, francuskich i polskich wyselekcjonowanych przez Szefa Kuchni (z domowymi powidłami)
ZUPY
1. Aromatyczny rosół z bażanta28 zł
podany z makaronem
2. Kremowa zupa borowikowa32 zł
podana z makaronem
3. Sezonowa zupa krem32 zł
(o aktualnie dostępną ofertęproszę pytać kelnera)
DANIA GŁÓWNE
1. Stek z polędwicy wołowej120 zł
podany z ziemniakami gratin, masełkiem truflowym, sosem pieprzowym oraz miksem sałat letnich (polędwica z bydła rasy Highland Cattle z lokalnej hodowli)
2. Sezonowany 100 dni stek z antrykotu120 zł
podany z domowymi frytkami smażonymi na gęsim tłuszczu, sosem dijon i miksem sałat letnich (antrykot z bydła rasy Highland Cattle z lokalnej hodowli)
3. Pierś z kurczaka kukurydzianego62 zł
podana z ziemniakami gratin oraz sosem z gorgonzolą i młodymi liśćmi szpinaku (delikatne mięso ze skórką i kostką z kurczaka karmionego wyłącznie kukurydzą)
4. Tradycyjne roladki wołowe62 zł
podane z kluskami śląskimi, modrą kapustą i sosem własnym (tradycyjne danie kuchni śląskiej z klasycznymi dodatkami)
5. Konfitowane udko z kaczki62 zł
podane z kluskami śląskimi, modrą kapustą i sosem demi glace (udko w glazurze cytrusowej)
6. Klasyczny sznycel wiedeński z cielęciny64 zł
podany z jajkiem sadzonym, grillowanymi pieczarkami oraz frytkami smażonymi na gęsim tłuszczu
7. Pieczony kalafior w ziołach 🍃54 zł
podany na domowym humusie z granatem, prażonymi migdałami i oliwą ziołową
8. Stek z polędwicy z jelenia110 zł
podany z kluskami śląskimi i sosem borowikowym oraz buraczkami na ciepło
RYBY
1. Filet z sandacza85 zł
podany z purée z marchwi, ziemniakami gratin, młodym brokułem, oliwą ziołową oraz sosem buerre blanc
2. Filet z suma85 zł
podany z purée ziemniaczanym, młodymi warzywami i sosem buerre blanc
3. Krewetki tygrysie89 zł
podane na musie z awokado, z granatem, z chrupiącą bułeczką i masełkiem (14 krewetek marynowanych w chili i czosnku)
SAŁATKI
1. Sałatka z pieczonym kozim serem 🍃48 zł
podanym na miksie sałat letnich, z musem malinowym, granatem, prażonymi migdałami oraz sosem winegret
2. Klasyczna sałatka cezar54 zł
z grzankami, boczkiem, serem Grana Padano oraz sosem na bazie anchois (do wyboru: z piersią z kurczaka kukurydzianego lub z krewetkami - 7 sztuk)
3. Sałatka z rostbefem na różowo46 zł
z opiekanymi cząstkami ziemniaka, sałatą rzymską, pieczarkami grillowanymi oraz dressingiem miodowo-musztardowym z nutą chili
MAKARONY
1. Tagliolini nero z krewetkami56 zł
z czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi, młodymi liśćmi szpinaku oraz chili (czarny makaron z dodatkiem sepii – naturalnego atramentu mątwy)
2. Linguine wegetariańskie 🍃44 zł
w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą oraz suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką i serem Grana Padano
3. Linguine z kurczakiem kukurydzianym52 zł
w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą oraz suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką i serem Grana Padano
4. Papardelle z kremowym sosem borowikowym 🍃46 zł
z oliwą truflową i szczypiorkiem oraz serem Grana Padano
MENU DLA DZIECI
1. Rosół dla dzieci16 zł
z makaronem
2. Zupa pomidorowa dla dzieci18 zł
z makaronem
3. Nuggetsy z kurczaka dla dzieci35 zł
panierowane w panco podane z domowymi frytkami i surówką z marchewki
4. Kluski śląskie dla dzieci12 zł
z sosem
5. Naleśniki dla dzieci22 zł
z twarogiem i musem z malin
6. Włoskie lody waniliowe lub czekoladowe26 zł
oryginalne włoskie gelato podane z musem malinowym i świeżymi owocami
DESERY
1. Sernik z białą czekoladą26 zł
podany z musem malinowym i świeżymi owocami (niepowtarzalny deser przygotowywany przez naszych kucharzy)
2. Złota szyszka28 zł
Daquoise migdałowy z likierem Bergamotto, żelką jeżynową z rozmarynem i musem z ciemnej czekolady (bezglutenowy deser zwieńczający menu Króla Piasta)
3. Włoskie lody waniliowe lub czekoladowe 26 zł
podane z musem malinowym i świeżymi owocami (oryginalne włoskie gelato)
NAPOJE
Kawa
1. Espresso10 zł
2. Americano12 zł
3. Cappucino14 zł
4. Flat white16 zł
5. Latte16 zł
6. Latte pistacjowe21 zł
z likierem Paseano Pistachcio (włoski likier na bazie pistacji zbieranych u podnóża Etny)
Syropy do kawy - słony karmel lub wanilia +4 zł
Kawa bezkofeinowa lub na mleku roślinnym +3 zł
Herbata
1. Herbata Richmont14 zł
w dzbanuszku. Do wyboru: Imbir, Earl Grey, Ceylon Gold, Klasyczna zielona, Zielona z jaśminem, Zielona z miętą, Owoce leśne, Mango, Melon z miętą, Malina z gruszką, Biała z truskawą i malwą, Rozmaryn z pomarańczą.
Napoje zimne
1. Coca-cola, Coca-cola zero, Fanta, Sprite10 zł
250 ml
2. Włoski tonic Tassoni / Red Bull16 zł
180 ml / 250 ml
3. Yoga10 zł
Włoska marka nr 1 wśród soków owocowych: czerwona pomarańcza z borówką/ truskawka/ ananas/ banan/ pomarańcza/ jabłko 200 ml
4. Sok świeżo wyciskany20 zł
pomarańcza / grejpfrut / mieszany 250 ml
5. Lemoniada sezonowa20 zł
o aktualnie dostępną ofertę proszę pytać kelnera
6. Woda Filette - Niegazowana18 zł / 12 zł
włoska woda mineralna o ponad 100-letniej tradycji pochodząca ze źródła Guarcino w Apeninach, 750 ml / 470 ml
7. Woda Filette - Delikatnie gazowana18 zł
włoska woda mineralna o ponad 100-letniej tradycji pochodząca ze źródła Guarcino w Apeninach, 750 ml
8. Woda Filette - Mocno gazowana12 zł
włoska woda mineralna o ponad 100-letniej tradycji pochodząca ze źródła Guarcino w Apeninach, 470 ml
Koktajle bezalkoholowe
1. Ross’o25 zł
Likier bezalkoholowy Amaro Lucano / Włoska Soda Rosa J.Gasco
2. Limon’o25 zł
Likier bezalkoholowy Limonzero / Włoski tonik Tassoni
3. Double Spritt’o - Spritt’o Aperitiv’o30 zł
z nutami gorzkiej pomaranczy
4. Double Spritt’o - Spritt’o Floreal’e30 zł
z kwiatowymi nutami
5. Double Spritt’o - Spritt’o Vibrant’e30 zł
z nutami botanicalsów i bergamotki
6. Mohit’o20 zł
Limonka/ Mięta/ Woda gazowana/ Cukier trzcinowy
Wina dezalkoholizowane - 150 ml
1. Steffen Beach House Alcohol Free White18 zł
Niemcy, białe, półwytrawne. Butelka / 80 zł
2. Steffen Beach House Alcohol Free Red18 zł
Niemcy czerwone, półwytrawne. Butelka / 80 zł
3. Rocca dei Forti Dolce Vino Spumante18 zł
Włochy, białe, słodkie. Butelka / 80 zł
Likiery bezalkoholowe - 150 ml
1. Limonzero20 zł
Pierwsze na świecie bezalkoholowe limoncello. 40 ml.
2. Amaro Lucano Zero20 zł
Włoski likier ziołowy z cytrusowymi nutami. 40 ml.
ALKOHOLE
Piwa
Nyskie jasne
Rześkie piwo górnej fermentacji
1. Lane12 zł
330 ml
2. Lane16 zł
500 ml
3. Butelka18 zł
500 ml
Piwa butelkowane - 500ml
1. Nyskie bezalkoholowe18 zł
Przyjemne piwo górnej fermentacji z cytrusowymi nutami
2. Nyskie pszeniczne18 zł
Oryginalny Hefe-Weizen
3. Nyskie bogate18 zł
English IPA o zdecydowanej goryczce
4. Nyskie chmielowe18 zł
ALE na polskich chmielach
5. Nyskie Dom Kata18 zł
Ciemny Foreign Extra Stout z nutami palonego zboża, kawy oraz gorzkiej czekolady
6. Nyskie Żona Kata18 zł
APA chmielona na zimno z nutami owoców tropikalnych i cytrusów
7. Nyskie Żelazna Dziewica18 zł
Red AIPA z wyraźną goryczką z nutami owoców tropikalnych
Koktajle
1. Pampelle Negroni28 zł
Gin Bombay Sapphire / Pampelle / Czerwony Wermut / Pomarańcza. Delikatniejszy twist klasycznego drinka na bazie francuskiego likieru z grejpfrutów.
2. Bergamo’tt28 zł
Likier bergamotto / puree z limonki / Syrop cukrowy / Prosecco. Słodko-kwaśny orzeźwiający koktajl z cytrusowymi nutami.
3. Bellini 2.028 zł
Mus z brzoskwiń / Prosecco / Białe Amaretto Adriatico. Bellini w nowej odsłonie, gdzie brzoskwinie idealnie dopełnia migdałowy smak Amaretto Adriatico.
4. Pornstar Martini 35 zł
Wódka Amundsen / Likier Passoa / Puree z marakui / Syrop waniliowy / Prosecco
5. Long Island Iced Tea 35 zł
Wódka Amundsen / Gin Bombay Sapphire / Likier Triple Sec / Rum Bacardi Carta Blanca / Tequila Espolon Blanco / Cytryna / Coca-cola
6. Mohito28 zł
Rum Bacardi Carta Blanca / Limonka / Mięta / Woda gazowana / Cukier trzcinowy
7. Double Spritz35 zł
Likier / Prosecco / Woda gazowana. Aperol Spritz z nutami gorzkiej pomarańczy/ Limonello Spritz z likierem na bazie cytryn z Sardynii/ Eden Spritz z likierem z owoców granatu i kwiatów/ Hugo Spritz z likierem na bazie czarnego bzu.