Menu restauracji

SPECJALNOŚCI
1. Tatar z combra jelenia58 zł
podany z jajkiem przepiórczym oraz domowej roboty piklowanymi grzybkami shimeji, chrupiącą bułeczką i masłem
2. Aromatyczny rosół z bażanta30 zł
podany z makaronem
3. Stek z polędwicy z jelenia122 zł
podany z kluskami śląskimi oraz mixem sałat
4. Papardelle w sosie borowikowym z kawałkami polędwicy z jelenia 🍃69 zł
z oliwą truflową i szczypiorkiem oraz serem Grana Padano
5. Złota szyszka31 zł
Daquoise migdałowy z likierem Bergamotto, żelką jeżynową z rozmarynem i musem z ciemnej czekolady
KUCHNIA ŚLĄSKA
1. Żurek na wędzonce30 zł
z maślakami i jajkiem sadzonym oraz chipsem z boczku
2. Śląska pralina32 zł
w nowoczesnej odsłonie krupnioka z konfiturą z jabłka i szalotki
3. Tradycyjne roladki śląskie75 zł
wołowa roladki podane z kluskami śląskimi, modrą kapustą i sosem własnym
4. Śląska uczta "Piasta" dla 2-4 os.
roladki śląskie 2szt., udko z kaczki 1szt., kurczak kukurydziany 1szt., pieczony schab na pauczkrautcie z sosem 1szt. (puree z ziemniaka wymieszane z kapustą zasmażaną), kluski śląskie, modra kapusta, buraczki, mix sałat
5. Pieczony schab z koscią68 zł
podany na pauczkrautcie z sosem pieprzowym i pieczarkami
6. Szpajza30 zł
podana w nowoczesnej formie monoporcja
PRZYSTAWKI
1. Tatar z polędwicy wołowej58 zł
na grzance z razowego chleba
2. Dziewiczy śledź holenderski45 zł
podany z sałatką z jabłka, szalotki, pesto ziołowego i musztardy francuskiej (delikatny i rozpływający się w ustach śledzik wyławiany przed tarłem)
3. Carpaccio z polędwicy wołowej58 zł
podane z rukolą, kaparami, oliwkami, oliwą truflową i Grana Padano
4. Krewetki tygrysie68 zł
podane na musie z awokado, z granatem (7 krewetek marynowanych w chili i czosnku)
5. Muszle Św. Jakuba68 zł
na puree z groszku i chipsem chorizo
6. Tartaletka nadziewana marynowym burakiem56 zł
zapiekana z kozim serem i orzechami włoskimi
7. Półmisek wędlin i serów110 zł
włoskich, francuskich i polskich wyselekcjonowanych przez Szefa Kuchni (z domowymi powidłami)
8. Grillowane pieczarki w ziołach i czosnku 🍃42 zł
podane na domowym humusie, z młodymi liśćmi szpinaku, granatem oraz oliwą truflową
ZUPY
1. Aromatyczny rosół z bażanta30 zł
podany z makaronem
2. Kremowa zupa borowikowa34 zł
podana z makaronem
3. Sezonowa zupa krem34 zł
(o aktualnie dostępną ofertęproszę pytać kelnera)
DANIA GŁÓWNE
1. Stek z polędwicy wołowej139 zł
podany z ziemniakami gratin, masełkiem truflowym, sosem pieprzowym oraz miksem sałat letnich (polędwica z bydła rasy Highland Cattle z lokalnej hodowli)
2. Pierś z kurczaka kukurydzianego68 zł
podana z ziemniakami gratin oraz sosem z gorgonzolą i młodymi liśćmi szpinaku (delikatne mięso ze skórką i kostką z kurczaka karmionego wyłącznie kukurydzą)
3. Konfitowane udko z kaczki68 zł
podane z kluskami śląskimi, modrą kapustą i sosem demi glace (udko w glazurze cytrusowej)
4. Stek z polędwicy z jelenia122 zł
podany z kluskami śląskimi i sosem borowikowym oraz mixem sałat
5. Klasyczny sznycel wiedeński z cielęciny73 zł
podany na puree szczypiorkowym z mizerią i jajkiem sadzonym
4. Tradycyjne roladki wołowe75 zł
podane z kluskami śląskimi, modrą kapustą i sosem własnym (tradycyjne danie kuchni śląskiej z klasycznymi dodatkami)
6. Medaliony z polędwicy wieprzowej78 zł
podane w sosie borowikowym z kluskami i buraczkami
7. Stek z polędwicy wołowej139 zł
podany z frytkami i grillowanymi warzywami oraz sosem dijon
8. Grillowane warzywa na humusie z grzankami 2szt. 🍃56 zł
cukinia, szalotka, pieczarka, papryka, granat
9. Pieczony kalafior w ziołach z grzankami 2szt. 🍃54 zł
podany na domowym humusie z granatem, prażonymi migdałami i oliwą ziołową
RYBY
1. Muszle Św. Jakuba68 zł
podane na puree z groszku i chipsem chorizo
2. Pieczony filet z sandacza89 zł
podany z puree z marchwi, ziemniakami gratin, młodym brokułem, oliwą ziołową oraz sosem buerre blanc
3. Pieczony filet z halibuta89 zł
podany z puree ziemniaczanym, młodymi warzywami, sosem buerre blanc, oliwą ziołową
4. Krewetki tygrysie98 zł
podane na musie z awokado, z granatem, z chrupiącą bułeczką i masełkiem (14 krewetek marynowanych w chili i czosnku)
5. Zupa rybna a`la Bujabes podana z grzankami 2 szt.68 zł
krewetki 3 szt., muszla Św.Jakuba 1 szt., małże 3 szt., czosnek, szalotka, pomidory
SAŁATKI
1. Sałatka z pieczonym kozim serem 🍃49 zł
podanym na miksie sałat letnich, z musem malinowym, granatem, prażonymi migdałami oraz sosem winegret
2. Klasyczna sałatka cezar59 zł
z grzankami, boczkiem, serem Grana Padano oraz sosem na bazie anchois (do wyboru: z piersią z kurczaka kukurydzianego lub z krewetkami - 7 sztuk)
3. Sałatka z buraka 🍃42 zł
z pomarańczą i rukolą
4. Sałatka z camembertem na ciepło 🍃49 zł
z żurawiną i orzechami
5. Sałatka z grillowanym serem halumi 🍃45 zł
podanym z granatem, warzywami i dresingiem sweet-chili
MAKARONY
1. Tagliolini nero z krewetkami (7szt.)69 zł
z czosnkiem, pomidorkami koktajlowymi, młodymi liśćmi szpinaku oraz chili (czarny makaron z dodatkiem sepii – naturalnego atramentu mątwy)
2. Papardelle z kremowym sosem borowikowym 🍃56 zł
z oliwą truflową i szczypiorkiem oraz serem Grana Padano
3. Linguine z sosem śmietanowym 🍃54 zł
ze szpinakiem i gorgonzolą oraz suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką i serem Grana Padano
4. Linguine z kurczakiem kukurydzianym69 zł
w sosie śmietanowym ze szpinakiem i gorgonzolą oraz suszonymi pomidorami, czosnkiem, szalotką i serem Grana Padano
5. Papardelle z czosnkiem 🍃52 zł
młodym szpinakiem, pomidorkami koktajlowymi oraz chilli
MENU DLA DZIECI
1. Rosół dla dzieci18 zł
z makaronem
2. Nuggetsy z kurczaka dla dzieci36 zł
panierowane w panco podane z domowymi frytkami i surówką z marchewki
3. Kluski śląskie dla dzieci14 zł
z sosem
4. Naleśniki dla dzieci26 zł
z twarogiem, musem z malin, owocami
5. Włoskie lody waniliowe, czekoladowe lub mango31 zł
oryginalne włoskie gelato (3 gałki) podane z musem malinowym, świeżymi owocami, bitą śmietaną
DESERY
1. Sernik z białą czekoladą28 zł
podany z musem malinowym i świeżymi owocami
2. Złota szyszka31 zł
Daquoise migdałowy z likierem Bergamotto, żelką jeżynową z rozmarynem i musem z ciemnej czekolady (bezglutenowy deser zwieńczający menu Króla Piasta)
3. "Szpajza"30 zł
Cremeux cytrynowy otoczony musem jagodowym oraz orzechowym rocher na bazie białej czekolady (podany w nowoczesnej formie monoporcji)
4. Włoskie lody waniliowe, czekoladowe lub mango 31 zł
3 gałki podane z musem malinowym, świeżymi owocami, bitą śmietaną (oryginalne włoskie gelato)
NAPOJE
Kawa
1. Espresso14 zł
2. Espresso doppio18 zł
3. Americano17 zł
4. Cappucino14 zł
5. Flat white16 zł
6. Latte20 zł
7. Latte pistacjowe21 zł
z likierem Paseano Pistachcio (włoski likier na bazie pistacji zbieranych u podnóża Etny)
Syropy do kawy - słony karmel lub wanilia +4 zł
Kawa bezkofeinowa lub na mleku roślinnym +3 zł
Herbata
1. Herbata Richmont18 zł
w dzbanuszku. Do wyboru: Imbir, Earl Grey, Ceylon Gold, Klasyczna zielona, Zielona z jaśminem, Zielona z miętą, Owoce leśne, Mango, Melon z miętą, Malina z gruszką, Biała z truskawą i malwą, Rozmaryn z pomarańczą.
Napoje zimne
1. Coca-cola, Coca-cola zero, Fanta, Sprite14 zł
250 ml
2. Red Bull16 zł
250 ml
3. Yoga10 zł
Włoska marka nr 1 wśród soków owocowych: czerwona pomarańcza z borówką/ truskawka/ ananas/ banan/ pomarańcza/ jabłko 200 ml
4. Cappy (karafka)22 zł
5. Sok świeżo wyciskany25 zł
pomarańcza / grejpfrut / mieszany 250 ml
6. Lemoniada sezonowa20 zł
o aktualnie dostępną ofertę proszę pytać kelnera
7. Woda Filette - Niegazowana/Mocno gazowana 20 zł / 15 zł
włoska woda mineralna o ponad 100-letniej tradycji pochodząca ze źródła Guarcino w Apeninach, 750 ml / 470 ml
Koktajle bezalkoholowe
1. Ross’o25 zł
Likier bezalkoholowy Amaro Lucano / Włoska Soda Rosa J.Gasco
2. Limon’o25 zł
Likier bezalkoholowy Limonzero / Włoski tonik Tassoni
3. Double Spritt’o - Spritt’o Aperitiv’o30 zł
z nutami gorzkiej pomaranczy
4. Double Spritt’o - Spritt’o Floreal’e30 zł
z kwiatowymi nutami
5. Double Spritt’o - Spritt’o Vibrant’e30 zł
z nutami botanicalsów i bergamotki
Wina dezalkoholizowane - 150 ml
1. Steffen Beach House Alcohol Free White18 zł
Niemcy, białe, półwytrawne. Butelka / 80 zł
2. Steffen Beach House Alcohol Free Red18 zł
Niemcy czerwone, półwytrawne. Butelka / 80 zł
3. Rocca dei Forti Dolce Vino Spumante18 zł
Włochy, białe, słodkie. Butelka / 80 zł
Likiery bezalkoholowe - 150 ml
1. Limonzero20 zł
Pierwsze na świecie bezalkoholowe limoncello. 40 ml.
2. Amaro Lucano Zero20 zł
Włoski likier ziołowy z cytrusowymi nutami. 40 ml.
ALKOHOLE
Piwa
Nyskie jasne
Rześkie piwo górnej fermentacji
1. Lane17 zł
330 ml
2. Lane20 zł
500 ml
3. Butelka18 zł
500 ml
Piwa butelkowane - 500ml
1. Nyskie bezalkoholowe18 zł
Przyjemne piwo górnej fermentacji z cytrusowymi nutami
2. Nyskie pszeniczne18 zł
Oryginalny Hefe-Weizen
3. Nyskie bogate18 zł
English IPA o zdecydowanej goryczce
4. Nyskie chmielowe18 zł
ALE na polskich chmielach
5. Nyskie Dom Kata18 zł
Ciemny Foreign Extra Stout z nutami palonego zboża, kawy oraz gorzkiej czekolady
6. Nyskie Żona Kata18 zł
APA chmielona na zimno z nutami owoców tropikalnych i cytrusów
7. Nyskie Żelazna Dziewica18 zł
Red AIPA z wyraźną goryczką z nutami owoców tropikalnych
Koktajle
1. Pampelle Negroni40 zł
Gin Bombay Sapphire / Pampelle / Czerwony Wermut / Pomarańcza. Delikatniejszy twist klasycznego drinka na bazie francuskiego likieru z grejpfrutów.
2. Bergamo’tt28 zł
Likier bergamotto / puree z limonki / Syrop cukrowy / Prosecco. Słodko-kwaśny orzeźwiający koktajl z cytrusowymi nutami.
3. Bellini 2.028 zł
Mus z brzoskwiń / Prosecco / Białe Amaretto Adriatico. Bellini w nowej odsłonie, gdzie brzoskwinie idealnie dopełnia migdałowy smak Amaretto Adriatico.
4. Pornstar Martini 35 zł
Wódka Amundsen / Likier Passoa / Puree z marakui / Syrop waniliowy / Prosecco
5. Long Island Iced Tea 45 zł
Wódka Amundsen / Gin Bombay Sapphire / Likier Triple Sec / Rum Bacardi Carta Blanca / Tequila Espolon Blanco / Cytryna / Coca-cola
6. Mohito40 zł
Rum Bacardi Carta Blanca / Limonka / Mięta / Woda gazowana / Cukier trzcinowy
7. Double Spritz45 zł
Likier / Prosecco / Woda gazowana. Aperol Spritz z nutami gorzkiej pomarańczy/ Limonello Spritz z likierem na bazie cytryn z Sardynii/ Eden Spritz z likierem z owoców granatu i kwiatów/ Hugo Spritz z likierem na bazie czarnego bzu.